De basis van de IKT: Janusz Korczak

Integratieve kindertherapie zonder wachtlijst

Het gedachtegoed van Janusz Korczak vormt de basis van de Integratieve Kindertherapie.

Joop Berding heeft op het platform van Nivoz een mooi artikel over Korczak geschreven. Zie janusz-korczak-en-de-wet-van-respect-ik-ben-ik-en-jij-bent-jij-we-mogen-er-allebei-zijn-en-niet-de-een-ten-koste-van-de-ander.

Berding:”Korczak was Pools-Joods kinderarts, pedagoog en weeshuisdirecteur. (…) Leren samenleven met mensen die niet zo zijn als jij en die je niet hebt uitgekozen, was zijn pedagogische missie. Hij droeg de wet van respect uit. ‘Deze zegt dat ik ben ik en jij jij en dat we er allebei mogen zijn en niet ten koste van de ander.’ (….) Het is de taak van de opvoeder condities te scheppen waarin iedereen tot zijn recht kan komen en er kan zijn zoals hij of zij wil. (….) Ouders en opvoeders zijn teveel geneigd het kind te willen beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Maar om groot te worden moeten kinderen risico’s kunnen lopen en weerstanden ervaren. Aan die ervaringen kunnen ze groeien als mens.”

Het gedachtegoed van Korczak is 100 jaar oud en nog steeds actueel. Het is beschreven in Janusz Korczaks’ belangrijkste werk ‘Hoe houd je van een kind’ (1919/1920).

Naar boven