Sinterklaas en kerst, funest…voor het humeur van jou en je kind

De kindercoach leert kinderen eigen kracht vinden

Sinterklaas en kerst, kado’s en lekkers, en je kinderen lijken ontevredener dan ooit! Hoe komt dat toch? Zeuren is leuren met gevoel: het blije gevoel dat je kind kreeg van kado’s en snoep ebt weg, en hij/zij wil dat gevoel weer terug. Hoe denkt je kind dat weer opnieuw te krijgen: door te vragen om nóg meer snoep en kado’s, want daar werd hij/zij immers zo blij van! Je kind lijkt ondankbaar. In wezen wil het zich echter gewoon weer blij en gelukkig voelen. Hoe kun je je kind hierbij helpen zonder (nog meer) snoep en kado’s? Dat kun je doen in 3 stappen:

  1. Erken je kind eerst in zijn/haar gevoel, bijvoorbeeld door te zeggen: “Je was net nog blij van het kado, klopt dat? Ik zag het aan je. En nu is het blije gevoel weg/minder, klopt dat? Hè wat jammer, dat is vervelend.”
  2. Dan (pas) ga je troosten: “Hoe kan ik je helpen. Wat heb je nodig om je weer blijer te voelen?”
  3. Als laatste ga je naar de realiteit: “Zullen we eens kijken hoe je jezelf weer opnieuw blij kan maken? Waar word je nog meer blij van?” Vervolgens ga je samen op zoek naar leuke dingen en benoem je ze: lievelingseten, lievelingskleur, waar ben je goed in, wat vind je leuk om te doen, etc.”

Dit heet Erkennen, Troosten, Realiteit. Je begeleidt, coacht je kind in zijn/haar gevoel. Je maakt je kind wegwijs in zijn/haar gevoel. Stap 1: Het erkennen van het gevoel wordt vaak overgeslagen, terwijl dat essentieel is voor je kind. Zolang het geen erkenning krijgt voor zijn/haar gevoel, blijft het rondlopen met een zeurend, knagend gevoel. Dat zie je dan ook vaak terug in het gedrag.

Meer weten? Kom eens langs in mijn praktijk op maandagochtend. Dan houd ik spreekuur voor ouders. €1,- per minuut. Bel even van tevoren zodat je zeker weet dat ik tijd voor je heb.

Naar boven